مجله پارفیکا
پارکت چوبی چه زمانی وارد ایران شد؟
پارکت چوبی در ایران
سابقه استفاده فراگیر از پارکت چوبی در ایران چندان طولانی نیست. در مقایسه با سایر کشور ها پارکت تمام چوب در ایران کفپوشی جدید و لوکس به شمار می ورد در حالی که در کشور متوسطی مانند آذربایجان، کف همواره از جنس چوب ساخته می شود. خواه پارکت های لوکس و گران قیمت یا الوارهای سنتی و ارزان. در دهه 30 شمسی قرن حاضرو بسیار دیر تر از سایر نقاط دنیا پارکت مدرن به ضنعت ساخت و ساز به ایران راه پیدا کرد.
پارکت چوبی
مهندس ابطحی پدر صنعت پارکت ایران پس از ازدواج با دختر آقای شرودر( سازنده ماشین آلات تولید پارکت در آلمان) با وارد کردن خط تولید پارکت های 12 سانتیمتری موزائیکی همراه با کوره های چوب خشک کنیبه کشور و تأسیس کارخانه در خاک سفید تهرانپارس صنعت پارکت سازی را رسماً در ایران بنیان گذاری کرد. این کارخانه تا دهه 70 شمسی به تولیدات خود ادامه میداد.
تولیدکنندگان داخلی پارکت چوبی
تولید کنندگان ایرانی دیگری نیز در این صنعت فعالیت دارند که از جمله آنها می توان به “چوب و صنعت ایران” در ساوه، “صنایع چوبی ایران” در شرق تهران، “شرکت میشلن BW” که بعد از سال 1357 با نام “بنیاد پارکت کشوری” به فعالیت ادامه داد،” نکاچوب ایران” در مازندران و برخی واحد های کوچکتر در مشهد و شیراز اشاره کرد. با وجود فعالیت چنین شرکت هایی به دلیل تولید زیر 20 هزار متر در سال توسط این شرکتها و همچنین وقفه ای که در سال های 1357 تا 1360 به دلیل انقلاب و جنگ در تولید به وجود آمد، نیاز بازار کف در ساختمان سازی تأمین نمی شد.
گفتنی است که در آن سال ها کفپوش دیگری به جز موزاییک، پارکت و موکت در بازار وجود نداشت. و نیاز مبرم بازار باعث شد تا عده ای افراد سودجو در کارگاه های کوچک به صورت غیر اصولی اقدام به تولید و فروش پارکت های نا مرغوب از چوب غیر کوره ای کرده و مشکلات بسیاری را برای صنعت پارکت سازی کشور به وجود آورند.
بدنامی پارکت چوبی در گذشته
تولید و عرضه پارکت های بی کیفیت با رطوبت غیر استاندارد و نصب غیر اصولی با چسب های نا مناسب که به دلیل عدم واردات و یا عم تولید چسب مناسب در داخل انجام میشد طی چند سال باعث بدنامی پارکت و قوت گرفتن شایعاتی مانند “سوسک گذاشتن پارکت” ، ” لق شدن و صدا دادن پارکت” ، ” باد کردن و یا درز باز کردن پارکت” و … شد، در صورتی که تمام این معایب و مشکلات دقیقا به دلیل تولید غیر اصولی و نصب نادرست پارکت بود.
ازسویی دیگر به علت زیرزمینی بودن تولید و عدم وجود مجوز و نظارت لازم اعتراض مصرف کننده به واحد تولیدی عملاً امکان نداشت و تمام خسارات وارده متوجه مصرف کننده می شد. این مساله که به مرور باعث بد نامی پارکت شده بود با همراهی هجوم سرامیک به بازار در اوایل دهه 70 شمسی باعث ایست کامل تولید گردید و کارخانه ها یک به یک از خط خارج شدند.
تاسیس پارفیکا
در چنین شرایطی و درسال 1371 شرکت پارفیکا به ثبت رسید. پارفیکا در واقع ادامه شرکت کوچک جهان پارکت بود که سالها پیش از آن توسط یک تکنسین صنایع چوب احداث شده بود. شرکت پارفیکا با افتتاح یک واحد تولیدی در شهریار تهران در سال های 1372 و 1373 شروع به بازدهی کرد. اما همزمان با این تاریخ ورود انبوه کفپوشی نوظهور به نام سرامیک باعث کاهش شدید فروش پارکت و لبریز شدن انبار های شرکت از پارکت های فروش نرفته شد.
در چنین شرایطی پارفیکا توانست با ابتکار تولید پارکت های سایز بلند برای اولین بار در کشور، از بحران خارج شده و علیرغم فشار های موجود به حیات خود ادامه دهد. پس از پارفیکا شرکت “بنیاد پارکت کشوری” نیز با بررسی محصولات پارفیکا به صورت محدود اقدام به تولید پارکت های نواری با طول 30 سانتیمتر نمود که تا زمان ورشکستگی در سال 1387 به تولید آن ها ادامه داد. این رقابت باعث پیشراندن پارفیکا به سوی پارکت های سایز بلند واقعی شد. و هم اکنون شرکت پارفیکا به عنوان تنها تولید کننده پارکت های تمام چوبی طبیعی از چوب یکپارچه در کشور مفتخر به تولید پارکت های سایز بلند با طول های 36 الی 240 سانتیمتر می باشد و در حال انتقال و توسعه کارخانه برای اجرای طرح های بزرگ تر با نگاه به صادرات است.